viernes, 26 de septiembre de 2008

Que es el manga?¿?¿

Manga (漫画) és la paraula japonesa que s'empra per a designar el còmic. Fora del Japó el terme s'empra per a designar el còmic japonès i, per extensió, el còmic de qualsevol país que l'imiti o en mostri característiques similars. La paraula "manga", parteix dels termes “man” (involuntari o còmic) i “ga” (dibuix o pintura) i de significat literal "guixades capritxoses", va ser adoptada el 1814 per l'artista japonès Hokusai Katsuhika.
Actualment, el manga o
còmic japonès constitueix una part importantíssima del mercat editorial del país. El manga abraça tots els gèneres i arriba a tots els públics, tenint a més adaptacions a dibuixos animats, pel·lícules d'imatge real i videojocs. L'equivalent als manga en animació rep el nom d'anime. El 1988, gràcies a l'èxit de la versió cinematogràfica d'"Akira", el manga comença a difondre's internacionalment.

Tipus de manga


Shôjo: literalment “noia”. Ens referim a manga de temàtica romàntica dirigit a públic femení adolescent.
Shônen: literalment “noi”. Per a públic adolescent masculí; es caracteritza per grans dosis d'acció i aventura deixant bastant de banda la part amorosa.
Seinen Temàtica per a adults. Són històries més madures i que tracten temes més profunds.
Yaoi: literalment "sense sentit"; s'anomena així als còmics japonesos de temàtica homosexual entre homes.
Shônen-ai: literalment "amor entre nois". Estil semblant al yaoi però sense ser explícit sexualment. Utilitzat sovint en les parelles de les subtrames del Shôjo.
Yuri: manga de temàtica lèsbica. A diferència del yaoi, tot i incloure sovint relacions sexuals, és molt més censurat i d'històries habitualment ambígües a la frontera amor/amistat.
Shôjo-ai: "literalment amor entre noies". al igual que el shônen- ai però entre dones. També sovint utilitzat a les subtrames tant de Shôjo com de Shônen.
Hentai: Temàtica pornogràfica en què les històries tan sols tenen finalitat sexual. Dirigit majoritàriament a públic masculí l'estil del dibuix és molt exagerat sobretot en personatges femenins.

No hay comentarios: